2 MİLYARLIK TURİZM KORİDORU
Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Doğu Karadeniz, bölgede farklı alternatiflerin oluşturulması ve kış turizminin canlandırılması çalışmaları kapsamında, 2 milyar liralık harcama öngörülerek hayata geçirilecek projeyle, turizmde 12 ay sürecek önemli bir merkez haline gelecek.
ARTIŞ SÜRÜYOR
DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, gazetemize yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'i ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında her geçen yıl artış yaşandığını belirterek, önceki yıllara göre ziyaretçi sayısının, 2014 yılında yüzde 25 artış göstererek 5 milyonu aştığını söyledi. Bölgede turizmde farklı alternatiflerin oluşturulmasının önemli olduğunu dile getiren Kaldırım, "Turizm potansiyelinin 12 aya yayılması ve turizme yönelik altyapı çalışmalarının oluşturulmasını önemsiyoruz. Bunun için DOKA olarak her alanda stratejiler geliştirdik, bu doğrultuda da projeler oluşturduk" dedi.
ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Kaldırım, en önemli projelerinden birisinin de "Kış Turizm Koridoru" olduğunu vurgulayarak şunları aktardı: "Projenin bölgede kış turizm potansiyelini arttıracağını düşünüyoruz. Proje kapsamında Ordu'da çalışmalara başladık. Ordu dışında Artvin'de Atabarı Kayak Merkezi, Giresun'da Kümbet Yaylası, Gümüşhane'de Zigana Kış Turizm Merkezi, Süleymaniye Kış Turizm Merkezi, Çakırgöl Kış Turizm Merkezi, Ordu'da Çambaşı Yaylası Kış Sporları Merkezi, Trabzon ve Rize'de Ovit, Uzungöl Kış Merkezi, Ayder Kış Sporları Turizm Merkezi ve Kaçkar Dağları Heliski Merkezi'ni kapsayacak 'Kış Turizm Koridoru' oluşturduk."
HEDEFİMİZ 12 AYA YAYMAK
Geçmişte Haziran ayında başlayan bölge turizminin artık mart ayı ile birlikte başladığına dikkat çeken Kaldırım, şöyle devam etti:
“Bizim hedefimiz turizmi 12 aya yaymaktır. Bu nedenle 2015’ten başlayan ve 2023’e kadar uzanan bir proje yaptık. Ordu’dan başlayan ve Artvin’e kadar varan Turizm Koridoru projemiz için çalışmalarımız hızla sürmektedir. Altyapı kurup entegre bir şekilde bölgede hareketlilik sağlamak ve doluluk oranlarını artırmayı amaçlıyoruz. 2015 yılı sonu itibariyle hazırlamış olduğumuz proje onaylandı ve şu anda yürürlükte. Yatırımlarımız yavaş yavaş başlıyor. Artvin’de, Rize’de, Ordu’da çalışmalarımız başladı. Gümüşhane Süleymaniye Mahallesi’nde planlaması bitti.”
ZİGANA’YA YAPAY KAR
Zigana’nın alt yapısını daha da geliştirmeyi planladıkları dikkat çeken Kaldırım, “ Özellikle kış sezonunun kısa oluşu ve kar yağışının az oluşu nedeniyle biz Zigana’da yapay kar planladık. Bu nedenle bir Avustralyalı ekip de geliyor. Yapay kar sistemini görüşeceğiz. Yapay karın maliyeti zaten düşük. Amacımız Zigana’da yapay kar üretip sezonu uzatmaktır. Zaten var olan kış turizm merkezini daha da geliştireceğiz” ifadelerini kullandı.
ULAŞIMDA SORUN YOK
Bölgede ulaşımda herhangi bir sorun yaşanmadığını vurgulayan Kaldırım, “Ordu Havaalanı yapıldı, Trabzon Havaalanı zaten var. Bu nedenle turistler açısından ulaşımda bir aksama olmayacak. Yabancılar çoğunlukla havayolu ile seyahat ediyorlar. Biz Zigana’yı hem Gümüşhane’ye hem Trabzon’a hem de bölgeye hükmedecek kış turizm merkezi halinde geliştireceğiz” şeklinde konuştu.
ÇOK ALTERTATİF, ÇOK TURİST
Gümüşhane’de Süleymaniye Kış Turizm Merkezinin de çok önemli olduğunu dile getiren Kaldırım, “Buranın da planlama çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlandı ve kısa zamanda Süleymaniye Kış Turizm Merkezi hayata geçirilecek. “Zigana var, Süleymaniye’ye gerek yok” şeklinde düşünmemek lazım. Özellikle dış ülkelere yaptığım seyahatlerde kayak merkezlerinin birbirine yakın olanlarına çok tanık oldum. Özellikle Avustralya, İsviçre gibi ülkeleri örnek gösterebilirim. Çok yakın yerlerde kayak merkezleri yapıldığını gördüm. Ne kadar alternatif olursa bölgemiz açısından da önem arz ediyor. Zigana ile Süleymaniye birbirine rakip olmayacak birbirlerini tamamlayan merkezler olacak, yeter ki iyi bir şekilde yönetebilelim” dedi.
BÖLGEMİZE İLGİ BÜYÜK
Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesine başta Arap turistler olmak üzere çok büyük ilgi gösterdiklerini anlatan Kaldırım, şu şekilde konuştu:
“Bu nedenle firmaların ise yatırım yapması açısından herhangi bir sorun yok. Arsa bulunmazsa bile kamulaştırılarak yatırımcılara arsa kiralaması yapılıyor. Bu yönden devletimiz her türlü kolaylığı sağlamaktadır. Özellikle bölgemize çok büyük anlamda ilgi var. Yatırımcıların bunu mutlaka değerlendirmesi lazım. Zigana Kış Turizm Merkezini örnek göstermek mümkün. Şu anda kamu arazileri yatırım yapılır hale getirilmiştir. Biz de turizm sezonunu uzatmak için yapay kar üreterek Zigana’yı daha cazip hale getireceğiz. Yapay kar üretmemiz yatırımcılara daha cazip gelecek ve Zigana bir çekim merkezi haline gelecektir.”
KÖRFEZ ÜLKELERİ BÖLGEMİZE BÜYÜK ÖNEM VERİYOR
Körfez ülkelerinin özellikle Doğu Karadeniz’e büyük önem verdiklerini ve her geçen yıl bölgeye artan bir şekilde Arap turistin geldiğine dikkat çeken Kaldırım, “Arap turizmi çok önemli bir konu. Biz bölgemizde gelir durumu yüksek olanlara hizmet etmek istiyoruz. Şu anda düşüncemize en çok uyan da Arap turistlerdir. Özellikle Körfez ülkelerinden gelen bir turist 3 bin dolar harcama yapıyor. Bunun dışında gelen turistler ise bin- bin 500 dolar gibi bir harcama yapıyor. Biz Körfez ülkelerinden daha üst düzen gelir grubu bulunan turistleri bölgemize getirme gayreti içerisinde olmalıyız. Malum konulardan dolayı turizm gelirlerimizde daralma var. Ancak Körfez ülkelerinden gelen turistlerde artış olduğunu gözlemliyoruz. Bu sezon ve bu sezonu takip eden yıllarda bölgemizde Arap turisti açısından önemli bir artış olacaktır” diye konuştu.
YERLİ VE YABANCI YATIRIMCILARA TAHSİS
Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada ise turizm amaçlı yatırım yapmak üzere, yerli ve yabancı girişimcilere arsa tahsis edileceği duyuruldu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Turizmi Teşvik Kanunu” ve bu kanuna dayanılarak, kamu taşınmazlarının turizm yatırımlarına tahsisi hakkındaki yönetmelik hükümlerine uygun olarak, Adana, Erzincan, Giresun ve Gümüşhane’de turizm amaçlı yatırım yapmak üzere arsa tahsisi yapılacağı kaydedildi.
300 YATAKLI OTEL
Açıklamada, mülkiyeti hazineye ait Gümüşhane Zigana Kış Sporları Turizm Merkezinde Kalkanlı köyü Çakmaklı mevkisindeki arsanın girişimcilerin turizme yönelik 300 yataklı otel yapmak üzere tahsisinin yapılacağı bildirildi.
ÇOK MEMNUN OLURUM
Torul ilçesinin 2 bin 100 rakımında uzun yıllardır Zigana Gümüşkayak Tesislerini devletten kiralayarak hizmet veren Mehmet Eroğlu, Zigana’ya yapılacak olan her yatırımın kendilerini mutlu edeceğini belirterek, “Ben yıllardır bu zirvede tesis işletiyorum. Çok memnunum. Zigana’ya her geçen yıl gelen yerli ve yabancı turist sayısında artış yaşıyoruz. Buraya yapılacak olan 300 yataklı bir otel ise çok daha fazla turistik gelmesini sağlayacaktır. Yapılacak oteli kendime hiçbir zaman rakip görmem, üstelik bu otel bize ayrı bir gelir sağlayacaktır” dedi.
ÖNERİM OLDU DİNLEYEN OLMADI
Zigana’nın, Gümüşhane’ye Karadeniz’den açılan bir turizm kapısı olduğunu dile getiren Eroğlu, “Şu anda bile mevcut olan eski dükkan ve işyerlerinin yapılacak yeni bir imar planı ile daha modern ve turizme daha iyi hizmet edecek tesis haline getirilmesi için talepte bulundum ama dikkate alan olmadı. Eski yapıların yıkılmasını, daha modern tesislerin yapılmasını çok istiyorum. Bu önerimi her gelen yetkiliye aktarıyorum ama nedense dikkate alınmıyor” şeklinde konuştu.
YAPAY KAR CANLILIK GETİRİR
Kış sezonunun uzatılması için yapay kar tesisinin kurulmasının Zigana’da sezonu uzatacağını ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:
“Özellikle son yıllarda bölgemizde istenilen düzeyde kar yapışı olmuyor. Bu da bizi olumsuz etkiliyor. Zigana bölgemizde tek ve önemli bir kayak merkezi. Kayak yapacak düzeyde kar olmayınca sezon da sönük geçiyor. Yapay kar yağışı hem sezonu uzatacağı gibi hem de bölgeye gelecek olan turist açısından artış sağlayacaktır.”
MİLLİ SPORCULAR YETİŞTİ
Zigana Kış ve Kayak Sporları Turizm Merkezi İlimiz Torul İlçesi Zigana Dağındadır. Kış mevsiminin uzun geçtiği Gümüşhane’de kayak sporu boş zamanı değerlendirme ve eğlence uğraşı iken, 1940’lı yıllarda milli takımlar seviyesinde sporcuların ortaya çıkmasıyla kayak ilimizde öncelikli bir spor haline gelmiştir. Bu spor dalı beraberinde ilde kayak alanlarını ve turizm merkezlerini gündeme taşımıştır. Son yıllarda yurtiçinde ve yurt dışında yapılan yarışmalarda, Gümüşhaneli kayakçılar hem ferdi branşta, hem de takım halinde ilimiz ve ülkemiz adına büyük başarılara imza atmaktadırlar.
ÖZLENEN GÜNLERE DÖNÜLDÜ
“Gümüşhane bu spor dalında özlenen günlere geri dönmüştür. İlde ‘Kış Sporları Turizm Merkezi’ olarak ilan edilen dört merkez mevcuttur. Bunlar; Süleymaniye Kış Sporları Turizm Merkezi, Çakırgöl Kış Sporları Turizm Merkezi, Erikbeli Kış Sporları Turizm Merkezi ve Zigana Kış Sporları Turizm Merkezi’dir. Bu kış sporları turizm merkezlerinden ‘Zigana Kış Sporları Turizm Merkezi’ bölgede kış ve kayak sporlarına hizmet veren tek merkezdir.
ZİGANA KIŞ VE KAYAK SPORLARI TURİZM MERKEZİ YERİ VE ULAŞIMI
Kış Sporları Turizm Merkezi, il merkezine 45 kilometre mesafededir. Trabzon Hava Limanı’na ise 30 dakikalık bir zaman dilimi ile ulaşılır. Eski tarihi Çin - Trabzon Tarihi İpek Yolu’nun da merkezden geçmesi, şüphesiz tarihi bağlamda merkezin birçok uygarlığa da eşlik etmesi, birçok kervanın yüzyıllarca buradan geçmiş olması, tüm zamanların ve doğanın eşsiz güzelliklerini de bağrında barındırması Zigana Kış Sporları Turizm Merkezi’nin cazibesini ve önemini artırmaktadır.
İNSAN İLE ŞENLİĞİN HARMAN OLDUĞU DAĞLAR
1991 yılında Turizm Bakanlığı’nca turizm bölge ve alanı ilan edilen merkez, tur otobüslerinin rahatça gidebileceği durumdadır. Zigana Kış Sporları Turizm Merkezi, gökkuşağı renklerinin tümünü, bitki çeşitliliği barındıran, Zigana Dağları üzerinde 700 yıllık tarihi ile doğanın, efsane ile gerçeğin, insan ile şenliğin harman olduğu, kar kayağından, çim kayağına, kamp karavan turizminden, foto safariye, yamaç paraşütünden, 4 X 4 safariye birçok turizm türünün uygulanmasında potansiyel arz eden bir merkezdir.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim