• BIST 9627.59
  • Altın 2937.802
  • Dolar 34.5954
  • Euro 36.5792
  • Gümüşhane : -4 °C
  • Trabzon : 11 °C

ŞAP, KUDUZ VE BRUSELLA AŞILAMA KAMPANYALARI BAŞLADI

04.03.2014 19:34
ŞAP, KUDUZ VE BRUSELLA AŞILAMA KAMPANYALARI BAŞLADI
Gümüşhane İli ve ilçelerinde iki aylık ve üzeri yaştaki 81 bin 412 adet büyükbaş hayvan şap, kuduz ve Brusella hastalıklarına karşı aşılanacak, aşılama işlemi 30 Nisan’a kadar sürecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın Yaptığı açıklamada; şap hastalığı bulaşıcı viral bir hastalık olup, ağızda, memede ve tırnakta yaralar oluşturmakta, süt ve et veriminde kayıplar, gebe hayvanlarda yavru atma ve genç hayvanlarda ölümler meydana getirmektedir.  Şap hastalığıyla mücadelenin başarılı olabilmesi için hasta hayvanların solunum, salgı ve atıklarında yüksek düzeyde bulunan virüsün yayılmasının önlenmesi amacıyla aşılama yapılacaktır.

İl Müdürlüğünce Mart ve Mayıs ayları arasında Kuduz aşılama kampanyası kapsamında bin 205 adet, üç aylıktan büyük Kedi ve Köpekler Kuduz Hastalığına karşı aşılanacak, il genelinde 36 bin 650 baş üç aylıktan büyük dişi genç büyükbaş hayvan ile 14 bin 900 baş üç aylıktan büyük damızlık erkek ve dişi genç küçükbaş hayvan Brusella hastalığına karşı aşılama çalışmalarının gerçekleştirileceğini söyledi.

İl Müdürü Irkın, saha çalışmalarında ayrıca her yaştaki daha önce tanımlanmamış olan büyükbaş hayvanlara Haziran ayı sonuna kadar, her yaştaki küçükbaş hayvanlara ise Aralık ayı sonuna kadar kulak küpesi takılarak elektronik ortamda veri tabanına kaydedileceği duyurusunda bulundu.

Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olduğunu hatırlatan İl Müdürü Hasan Irkın; hayvanlarına aşı yaptırmayanlara 6 bin 651 TL idari para cezası uygulanacaktır. Aşı uygulanmamış hayvanların il dışına sevklerine müsaade edilmeyeceğini ifade etti.

Aşılama kampanyalarının, Gümüşhane merkezde İl Müdürlüğü, ilçelerde ise İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri koordinasyonunda yürütüleceğini belirten Irkın; çiftçi ve yetiştiricilerimizin hem hayvan sağlığı hem de halk sağlığı açısından gerekli hassasiyeti göstererek hayvanlarına aşı yaptırmaları ve kayıt altına aldırmaları herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına önem arz ettiğini açıkladı.

Ayrıca Brusella Hastalığına karşı mücadele çalışmaları kapsamında 01 Mart - 15 Nisan 2014 tarihleri arasında Koyun- Keçi Brusella, 1 Haziran – 1 Ağustos 2014 tarihleri arasında Sığır Brusella Hastalığına karşı aşılama kampanyalarının saha çalışmalarına başlanacaktır. Kampanya da ilimiz genelinde 36650 baş 3 aylıktan büyük dişi genç büyükbaş hayvan ile 14900 baş 3 aylıktan büyük damızlık erkek ve dişi genç küçükbaş hayvan Brusella hastalığına karşı aşılanacak olup, kullanılacak aşılar Bakanlığımız tarafından projesi kapsamında tahsis edilmektedir.

Halk arasında tabak veya dabag olarak ta bilinen Şap Hastalığı: Bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt veriminde %15, et veriminde %10 verim kayıplarına neden olur. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup %80 lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez düzenli olarak (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir.

Kuduz Hastalığı: Bütün sıcakkanlı hayvanlarda görülebilen, insanlara genellikle hayvan ısırması ile bulaşan, sonuçta yaptığı ensefalite bağlı ölümle sonuçlanan viral bir hastalıktır. Hastalıkla mücadelede en etkin yöntem aşılama yapmaktır. Tüm kedi ve köpek popülasyonunun aşılanması hastalıkla mücadelede son derece önemlidir. Şüpheli ısırığa maruz kalındığında vakit geçirmeden sabun, antiseptik vs. ile yara temizliği yapılmalı ve derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Isıran hayvanla ilgili bilgilerin doğru bir şekilde iletilmesi hayvanın müşahede altına alınması ve ısırılan şahsın tedavi planlaması açısından son derece önem arz etmektedir.

Brusella Hastalığı: Özellikle sığır, koyun, keçi gibi hayvanlarda yavru atmaya ve randıman düşüklüklerine sebep olan, aynı zamanda zoonoz (insanlara bulaşabilen) bir hastalıktır. Son derece bulaşıcı bir hastalık olan Brusella sadece ekonomik kayıplara neden olmakla kalmaz, insan sağlığı açısından da yüksek risk teşkil eder. İnsanlarda tedavisi çok uzun ve yorucu bir süreçtir. İnsanlara bulaşmada direkt temas ve özellikle ısıl işleme tabi tutulmamış süt ve süt ürünleri rol oynar. Brusella hayvanlara atık yavru, rahim akıntısı, yavru zarları, çiğ süt, idrar, dışkı, sperm gibi birçok yolla bulaşabilir. Ancak en önemlisi atık ve spermdir. Zira doğal aşım sırasında hastalığın bulaşma ihtimali yüksektir. Bulaşma riskini azaltmak için tabii aşım yerine suni tohumlama yaptırmak tercih edilmelidir. Brusella hastalığının hayvanlarda tedavisi yoktur. Dolayısıyla öncelik korumadır. Bu kapsamda büyükbaş hayvanlar hayatlarında iki kez, küçükbaş hayvanlar hayatlarında bir kez brusella konjuktival aşı ile aşılanmalıdır.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim