• BIST 9652
  • Altın 2968.938
  • Dolar 34.6884
  • Euro 36.6766
  • Gümüşhane : -5 °C
  • Trabzon : 8 °C

ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ

03.10.2013 16:00
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ
Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülen yeni Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sistemi İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonunda anlatıldı.

Rehberlik ve Araştırma Merkezi salonunda düzenlenen toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mesut Olgun, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Adem Doğan ve öğretmenler katıldı.

İl Milli Eğitim Şube Müdürü Adem Doğan; “Temel Eğitimden Ortaöğretime geçişteki yeni uygulamalar, öğrencilerin okullarında girmekte oldukları yazılılardan bir tanesinin daha denetimli bir şekilde ortak yapılmasından ibarettir. Öğrenci başarısının anlık performansa dayalı olarak değil geniş bir zaman dilimine yayılarak belirlenmesini sağlayan bu uygulama; telafi imkânının sağlanması, merkezî ortak sınavların iki okul gününde yapılması, ortak sınavların, sınav gününe kadar işlenen konuları kapsayacak olması, merkezi sınavların süresinin bir yazılı süresi kadar olması, yanlış cevapların doğru cevapları etkilememesi, merkezî sınavların ilerleyen zamanlarda açık uçlu soruları da içerecek olması, her öğrencinin sınavlara kendi okullarında girebilmesi gibi yenilikleri içermektedir.” dedi

İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, “Yeni sistemin sürece dayalı bir düzenleme olduğunu belirterek, yeni sistemle öğrenciler, öğretmenler ve öğrenci velilerinin neler kazanacaklarını ve orta öğretime geçiş sisteminin ana unsurlarını anlattı. Ayrıca öğretmenlere Yeni Orta öğretime Geçiş Sistemi Hakkında bilgi verdi.

 

MODELİN AMAÇLARI

Bu modelle öğretmenin meslekî performansını artırma, Okul dışı eğitim kurumlarına yönelik ihtiyacı azaltma, öğretim programlarının uygulanmasını ve öğrenci kazanımlarını objektif bir şekilde izleme ve değerlendirme ve başarıyı değerlendirme amaçlanmıştır.

 

MODELİN UYGULANMASI

2013 – 2014 eğitim – öğretim yılından başlayarak altı temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi ortak olarak gerçekleştirilecek.

 

Ortak Değerlendirme Kapsamındaki Dersler

Ortak değerlendirme kapsamında; Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi ile T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersleri yer almaktadır.

Ortak değerlendirmeler, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılacak Ortak değerlendirmeler her dönem iki okul gününe yayılarak yapılacak, o günlerde okullar tatil edilecek, sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak, yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek.

 

SİSTEMİN UYGULANMASI

Ortak değerlendirmeler orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içerecek hale dönüştürülecek, öğrenciler ortak sınavlara olağanüstü haller dışında kendi okullarında girecek.

Sınavda görevlendirilecek öğretmenler kendi okullarından farklı bir okulda görev yapacak.

Geçerli bir mazereti sebebiyle ortak sınava giremeyen öğrenciler için önceden belirlenen bir hafta sonunda mazeret sınavı yapılacak, mazeret sınavı, belirlenen sınav merkezlerinde yapılacak.

 

Yılsonu Başarı Puanının Hesaplanması:

Yılsonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yılsonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade eder.

 

Ortaöğretime Yerleştirmede Esas Alınacak Puanın Hesaplanması:

6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının %30'u ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının %70'inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacaktır.

Yerleştirmeye esas puan, öğrencinin bir sonraki eğitim kademesinde devam edeceği okulun belirlenmesinde kullanılacak, öğrencilerin yaptıkları okul tercihleri puan esasına göre değerlendirilecek ve yerleştirmeler merkezi olarak elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

 

Puan Eşitliği Halinde Ortaöğretime Yerleştirme Nasıl Gerçekleşecek?

Yerleştirmeye esas puanların eşit olması durumunda; Tercih önceliği, sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı yüksekliği ve okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı dikkate alınacaktır.

Yapılan konuşmaların ardından öğretmenler sordukları sorular İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mesut Olgun tarafından cevaplandı.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim